Standard táncok

A vezetés szerepe…

Természetes, hogy a hagyományos tánciskolai programban és ezzel együtt a táncesteken is megtalálhatjuk a latin- és divattáncok mellett az úgynevezett standard táncokat vagy régi nevén báli táncokat, mely kifejezés ma már sokkal tágabb, több táncot magában foglaló. E táncok, a romantikus az élet legboldogabb pillanataihoz kötődő angol- és bécsi keringő, a könnyedén és kényelmesen táncolható foxtrott és slowfox, a lendületes quickstep, a szenvedélyes, érzéki argentin- és modern tangó.

A standard táncokról gyakran hallhatjuk azt a sztereotípiát, hogy merevek és régimódiak. Természetesen ez nem igaz, hiszen a táncosok többsége --függetlenül attól, hogy milyen táncstílusban táncol—jó kedélyű, élvezi az életet és azért táncol, mert jól érzi magát a parketten. Egyébként is, tanácsos több táncstílusban is legalább alap jártasságot szerezni, hiszen maga az alaklom határozza meg, hogy mennyire kötött vagy kötetlen egy-egy táncos esemény. A jó táncos mindenhol megtalálja a helyét a táncparketten. A standard táncokban jellemző testközeli zárt tartásnál a jó tánchoz és irányításhoz elengedhetetlen az az úgynevezett „keret”, melyet a férfi háta, mellkasa és karjai határolnak. Ebben a „keretben” helyezkedik el a partnernő és engedi, hogy a férfi összehangolja a pár mozgását a zenével és egymással. Kezdő táncosnak talán ez tűnik először egy kicsit merevnek, de kellő gyakorlással kifejleszthető a helyes laza testtartás. Ha ez a tartás mindig stabil --vagyis a karok nem mozognak a testtől függetlenül-- a hölgyek érezni fogják a határozott irányítást és jó táncpartnernek fogják tartani párjukat. Így kialakul a vezetés alapfeltétele, mely finom és érthető kommunikáció a táncosok között. Fontos, hogy a partnernőnek nem kitalálnia kell a férfi szándékát, hanem elfogadni és követni a vezetést, a férfinek pedig világos és határozott mozdulatokkal, de az egészséges egyensúlyt megtalálva, csak sugallnia szabad a figurákat. A vezetés legyen biztos és határozott, de ne legyen erőszakos, durva.

Ha ezeket, mint legfontosabb szabályokat betartjuk nincs más dolgunk, mint partnerünkhöz közel maradni, lazán követni a zene ritmusát és élvezni partnerünk társaságát. Nem kell attól tartani, hogy partnerünk lábára fogunk lépni, s ne jöjjünk zavarba egy egyszerű előrelépés közben csak azért, mert most éppen táncolunk és nem az utcán sétálunk, hiszen sokszor hallhatjuk, hogy a tánc –főleg a standard táncok—nem sokban különböznek a járástól.

 

 

Horváth Miklós
a Fencing Táncstúdió
vezetője