A tánc illemtana

A tánc illemtana

 

A táncparketten, de hogyan….

Bár a tánc illemszabályai nem olyan bonyolultak, sokszor nagyon is egyértelműek, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni néhány fontos, a tánccal kapcsolatos illemszabályról vagy szokásról.

A táncolás illemtana már a felkéréssel kezdődik. Alapvető szabály, hogy az első és utolsó táncot mindig azzal táncoljuk, akivel érkeztünk.

Mielőtt valakit felkérünk figyeljük meg, másokkal milyen figurákat táncol, hogy ne hozzuk zavarba olyan lépésekkel melyet nem tud eltáncolni. Ne az legyen a cél, hogy táncbemutatót tartsunk, az alapoktól fokozatosan építsük fel a táncunkat.

Tehát a felkérés: - a férfi megáll a hölgy előtt és egy könnyed meghajlás kíséretében megkérdezi: „SZABAD?”.  Ismeretlen hölgynek azonnal bemutatkozunk, bemutatkozó kézfogásra viszont a hölgyek nyújtják a kezüket. A hölgyeknek a felkérést illik elfogadni, hiszen a férfiaknak gyakran nagy bátorságra van szükségük, hogy egy hölgyet felkérjenek. Fontos, hogy ha, mégis nemet mondanának, csak úgy tegyék, hogy a férfi ne érezze azt, hogy csak vele nem akarnak táncolni. Ezt sokféle módon éreztethetik a hölgyek –talán ezt jobban tudják, mint mi férfiak-, de elsődleges fontos szabály, hogy abban a táncban és esetleg azt követő táncban sem táncolnak senkivel, még ha álmaik lovagja a következő felkérő, akkor sem!

Uraim, ha a korábbi írásokban megtalálható tanácsaimat megfogadták, ilyen elutasításra biztosan nem kell számítaniuk, vagyis indulhatunk a táncparkettre. A tánc megkezdése előtt ne legyünk szégyenlősek, nyugodtan bevallhatjuk, ha esetleg még kezdő táncosok vagyunk.

Partnerünket vagy előre engedve, vagy felajánlva a jobb karunkat kísérjük a táncparkettre. A parkettre érkezve figyeljünk arra, hogy a már táncoló párokat ne akadályozzuk és tánc közben is figyeljünk erre. Különösen zsúfolt parkett esetén kerüljük a sok helyet igénylő mozdulatokat. Ha tánc közben mégis összeütközünk valakivel a férfinek egy könnyed fejbiccentéssel elnézést illik kérni.

Már az első zeneszám közben nem szabad megköszönni a táncot, hiszen joggal gondolhatja partnerünk, hogy nem vagyunk elégedettek tánctudásával. Legalább egy táncot ajánlott teljesen végig táncolni. A zeneszám végén mindkét félnek jogában áll megköszönni a táncot, de a férfinek illik visszakísérni partnerét a helyére, vagy adott esetben meghívhatja az asztaltársaságához. E meghívást szintén illendő elfogadni. Bár az illemtan szerint a hölgyeket tánc közben le lehet kérni, én ezzel a lehetőséggel azonban nem élnék. Várjunk türelemmel, míg a hölgyet visszakísérik a helyére, s csak azután próbálkozzunk.

Természetesen a báli megjelenésünk, öltözékünk is nagyon fontos kérdés. Széles skálán mozognak a társasági összejövetelek, melyek lehetnek formálisak és kötetlenek is. Ha, a meghívón nem szerepel vagy bizonytalanok vagyunk az úgynevezett „dress code”-ban, érdeklődjünk a szervezőktől.

Tehát ne gondoljuk azt, hogy modern világunkban az udvariassággal foglalkozni régimódinak számít. Az udvariasság és figyelmesség időtálló és mindig értékelni fogják.

Horváth Miklós
a Fencing Táncstúdió
vezetője