Miért jó táncolni?

A tánc varázslat ….

Napjainkban újra divat a különböző táncstílusok elsajátítása, gyakorlása és egyre több ember választja szabadidős tevékenységnek a tánciskolák folyamatosan bővülő szolgáltatásait. Ez azért fontos, mivel én úgy gondolom, hogy a teljesebb élet megvalósításának egyik hatékony eszköze lehet a tánc. Első hangzásra talán egyoldalúnak hangzik azok számára, akik nem elkötelezett hívei a táncnak, de néhány gondolattal igyekszem fenti állításomat bebizonyítani.

Természetesen feloldódhatunk egy-egy táncos előadás nézőjeként is, de vitathatatlan, hogy csinálni még jobb és fontosabb. Hogy miért is…. ? A számtalan érv közül csak néhány ! A tánc egyetemes, része minden ismert kultúrának. A ritmus a mozgás örömét megszületésünk pillanatától ismerjük. Fontos szerepe van érzéseink megismerésében, megélésében és kifejezésében. A tánc az emberi kapcsolatteremtés legközvetlenebb eszköze. A másik megismerésére sajátos lehetőséget ad, melyet a beszéd a társalgás nem képes megadni. Emberi kapcsolatokra nagy szüksége van mindenkinek, hiszen valakihez tartozni, szeretetet adni és kapni létfontosságú. A társastánc megtanít elnézőnek és türelmesnek lenni, a férfinak lehetőséget ad igazán férfinak lenni, vezetni és óvni, a nő pedig viselkedhet igazán nőként. Míg a páros táncok a férfi és a nő kapcsolatát szolgálják, addig a körtáncok, legyen az görög, kubai vagy magyar tánckultúra része a közösséghez kapcsolja az embert. A ritmussal szabályozott közös mozgás az összetartozás élményét adja. Erre az érzése szintén szüksége van mindenkinek, - feladatom van, szerepem van, a többieknek szüksége van rám. Mindezek hiánya egyik oka napjaink népbetegségének a szorongásnak és további sok betegségnek, hiszen a szorongó ember számtalan fizikai és lelki baj ellen védtelen. A tánc maga a csoda, egy varázslat, hiszen ha bánatosan is érkezel egy táncórára vagy táncestre, derűsebben távozol mintha valamiféle varázsitalt ittál volna.

Tehát, a tánc nem pusztán lépések sora meghatározott ritmusban. A tánc, művészet és szépség, önkifejezés, társasági időtöltés és kellemes sport, egészséges életmód harmonikus kiegészítője, jó kikapcsolódás, baráti közösségek szerveződésének különleges színtere. A tánc maga a harmónia.

 

Mindenkit arra bíztatok, hogy használja e varázslatos eszközt élete teljesebbé tételéhez és a csoda nem marad el.

 

 

Horváth Miklós
a Fencing Táncstúdió
vezetője